Wij zijn Stichting The Dutch Actors Studio en wij willen professionele acteurs helpen om zich te ontwikkelen in hun ambacht. In onze statuten staat het doel omschreven als volgt:

Het doel van de stichting is het laagdrempelig faciliteren van fysieke en mentale ruimte voor professionele acteurs in Nederland, zodat zij zichzelf en hun talent verder kunnen ontplooien en daarmee hun ambacht naar een hoger niveau kunnen tillen.

Ontstaan en bestuur

Het ontstaan van dit initiatief ligt bij Jason de Ridder. Hij is zelf acteur en heeft – zoals vele van zijn collega’s – ondervonden hoe het is om van het ene moment op het andere moment een rijzende carrière te zien stranden in werkeloosheid.

Jason ervoer aan den lijve hoe het was om zonder werk aan de zijkant van het werkveld te staan en net als vele van zijn collega’s heeft ook hij op een gegeven moment ‘het bijltje erbij neergegooid’. Tot na een aantal jaar het toch weer begon te kriebelen. Hij werd aangenomen op de prestigieuze en intensieve International Screen Acting Workshop aan de Filmakademie Baden-Württenberg (Duitsland). Daar kreeg hij onder andere les van Cathy Haase, lid en docent bij The Actors Studio. Haar lessen waren een eye-opener. Hij ervoer hoe je zelf kan werken, als je mogelijkheden maar schept. Deze ervaring wilde hij doorzetten in Nederland en zijn collega’s daar ook in meenemen en daarmee is het idee voor The Dutch Actors Studio geboren.

The Actors Studio

The Dutch Actors Studio is geïnspireerd op The Actors Studio in de USA, welke opgezet is in New York in 1947 door Elia Kazan, Cheryl Crawford en Robert Lewis. Ze bieden een levenslang lidmaatschap aan, na twee strenge auditierondes, zonder enige kosten, wat de acteurs die
lid zijn in staat stelt om te onderzoeken en het verbeteren van hun ambacht in een veilige omgeving samen met collega’s die zich in eenzelfde leerproces bevinden.

Het dagelijks bestuur

Jason de Ridder
Voorzitter

Jason de Ridder, geboren 1990 te Alkmaar, is acteur en initiatiefnemer van The Dutch Actors Studio. Hij speelde op het toneel o.a. in ANNE, over het leven van
Anne Frank en was hij Koning Arthur in de gelijknamige voorstelling van Theater Terra. Op televisie en in de bioscoop was hij te zien als Rogier in de hitserie
Petticoat, speelde hij Alban in de film Unwanted die in 2017 door Kosovo werd geselecteerd als hun inzending voor de Oscars. Naast acteur heeft Jason gewerkt als softwareprogrammeur, solutions architect en product owner; zowel in loondienst als zelfstandige. Als voorzitter zal hij zich voornamelijk richten op de dagelijkse gang van zaken en de leiding nemen in het vormgeven van de lijn van The Dutch Actors Studio.

Jason is te bereiken via jason@thedutchactorsstudio.nl.

Roel Dirven
Secretaris

Roel Dirven, geboren 1988 te Hoeven, is internationaal acteur, stemacteur en opgeleid tot Chubbuck-acteercoach. Hij speelde o.a. in GTST, het Huis Anubis en in de Duitse serie The Mopes. Op het toneel was Roel te zien in Soldaat van Oranje. Als secretaris, met zijn wortels diep in het acteren, is hij samen met de voorzitter het eerste aanspreekpunt voor de members. Hij draagt zorgt voor de agendering en notulering tijdens de vergaderingen. En bepaalt mede de inhoudelijke lijn van The Dutch Actors Studio.

Roel is te bereiken via roel@thedutchactorsstudio.nl.

Bas Dubbeld
Penningmeester

Bas Dubbeld, geboren 1993 te IJmuiden, is Sociaal Ondernemer (Programma Manager) bij Buitengewoon. Hij is medeverantwoordelijk van het opzetten van Buitengewoon binnen de Facilicom Group en eindverantwoordelijk voor de operatie, HR en jobcoaching van deze sociale onderneming die zich inzet voor een gelijke arbeidsmarkt. Bas heeft een enorme ondernemingsdrang. Naast meerdere bedrijven te hebben gehad heeft hij een bachelor of applied science in bestuurskunde afgerond en volgt naast het werken bij Buitengewoon zijn Master of Business Administration. Met zijn ervaring als ondernemer draagt Bas zorg voor de financiële gezondheid van de stichting.

Bas is te bereiken via bas@thedutchactorsstudio.nl.

Governance Code Cultuur

We passen zo goed als mogelijk de 8 principes van de Governance Code Cultuur toe. Er wordt hierin vaak gesproken over een Raad van Toezicht; vanwege onze opzet werken we niet met een Raad van Toezicht. De administratieve last die hierbij komt kijken is te groot om de stichting zonder vergoeding te kunnen leiden. Desalniettemin zijn we een open organisatie en kunnen we op aanvraag gemaakte keuzes motiveren. Dit kunnen we doen in de vorm van notulen of anderszins.

(Bestuurlijke) Vergoedingen

De stichting heeft geen winstoogmerk en we besteden 90% – 100% van alle baten aan het hierboven beschreven doel. Dit betekent dat we geen winstuitkering doen, maar we kunnen wel ‘positief op de balans’ eindigen. Dit geld wordt gebruikt voor faciliteiten of activiteiten, maar kan ook vastgehouden om bijvoorbeeld grotere uitgaven te kunnen doen; zoals op termijn een eigen pand waardoor we uiteindelijk meer acteurs voor minder geld kunnen ondersteunen.

Het bestuur werkt tegen voor een onkostenvergoeding (reiskosten e.d.). Er kan eventueel vacatiegeld betaald worden aan de bestuurders. We houden hierbij de Cultuur+Ondernemen Governance Code (artikel 1. Niet bovenmatig vacatiegeld bij anbi’s) aan.

Verder houden wij alle regels en eisen die gesteld zijn aan een culturele ANBI volgens de Belastingdienst.

Financiële verantwoording

Binnen zes maanden na het aflopen van het boekjaar kun je hier de financiële verantwoording vinden.